Presentationer

Emil Jonason (f.1983) har uppträtt som solist med bl.a. Sveriges Radios symfoniorkester, Düsseldorfer Symphoniker, Kungliga Filharmonikerna, Gothenburg Symphony Orchestra och Staatskapelle Weimar. Som 24-åring blev han utnämnd till Rising Star och blev inbjuden till Europas stora scener: Musikverein i Wien, Amsterdam Concertgebouw, L'Auditori i Barcelona, BOZAR i Bryssel, Cité de la Musique i Paris m.fl.

2017 släpptes hans debutskiva på BIS Records, där han spelar musik av Osvaldo Golijov samt Christian Lindbergs klarinettkonsert, ett verk som är skrivet för Emil och som han spelat bl.a. i Sverige, Finland, Storbritannien, Tyskland och Lettland.

Säsongen 2017/18 turnerar Emil med en nyskriven klarinettkonsert av den unga svenska tonsättaren Emmy Lindström. Konserten är sambeställd av fyra svenska orkestrar, och världspremiären från september 2017 direktsändes i Sveriges Radio P2 och har därefter sänts ett flertal gånger.

Peter Friis Johansson (f. 1983) debuterade vid 17 års ålder och har sedan genomfört omfattande turnéer och framträtt på bl.a. Musikverein i Wien och Amsterdam Concertgebouw. Säsongen 2014-2015 gjorde han också sin recitaldebut i New York. 2009-2010 var han Sveriges Radios P2-artist och han har därefter gjort återkommande och bejublade solistframträdanden med Sveriges Radios Symfoniorkester i Berwaldhallen.

Peter Friis Johansson vann första pris och guldmedalj vid 2014 International Piano e-Competition i Fairbanks, Alaska. Han har tidigare utmärkt sig i ett flertal internationella tävlingar, bl.a. Nordisk Pianotävling 2008 och 2010, Nordisk Pianistkonkurrence 2010 och Scottish International Piano Competition 2010, samt vunnit priser i samtliga svenska tävlingar.

Under de kommande säsongerna arbetar Peter med att studera in och framföra Franz Schuberts elva färdigställda pianosonater. Under 2017-2018 har han bl.a. uruppfört Sven-David Sandströms nya pianokonsert tillsammans med Göteborgs Symfoniorkester och Andrea Tarrodis pianokonsert tillsammans med Kungliga Filharmonikerna. Framöver väntar framföranden med Norrköpings symfoniorkester och Svenska kammarorkestern.

Vid sidan om sin solistkarriär är Peter en hängiven kammarmusiker och samarbetar med bl.a. cellisterna Andreas Brantelid och Jakob Koranyi.

Tillsammans

Emil och Peter (duon Emil & Peter) spelade in och producerade själva sin första skiva ”Beautiful Insanities” 2012. Skandinaviens ledande tidning om klassisk musik, OPUS, gav duon fem stjärnor och skrev ”ett vältrimmat samspel och konstnärligt djup i kombination med en välkommen portion musikalisk anarki. Högsta klass!”

Verksamheten stöds av Katrineholms kommun och Kammarmusikförbundet.